Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE

Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE

Organizator: Leskovački kulturni centar

Kontakt mejl: filmski@lkc.org.rs

https://www.liffe.rs

Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Posvećen je filmskoj režiji i tokom svoje petnaestogodišnje istorije razvio se u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih reditelja iz regiona. Posebnu pažnju festival posvećuje mladim, neafirmisanim filmskim autorima i studentima režije. Pored programske raznolikosti koju ovaj festival nudi, on pruža i mogućnost susreta filmskih stvaralaca, što predstavlja osnov stvaranja kvalitetnijeg i raznovrsnijeg tržišta.

Održava se svake godine (treća nedelja u septembru) u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra. Najvrednija ostvarenja iz regiona se na festivalu predstavljaju u nekoliko programskih celina: Studentski film, Serije, Divlji film, Glavni takmičarski program i LIFFE premijere. Festival se trudi da svake godine vernoj publici, ali i gostima, ponudi širok spektar pratećih programa: promocije knjiga, tribine i razgovori sa poznatim glumcima i rediteljima, izložbe i koncerti.

Veliki značaj festivalu daje tradicionalna konferencija reditelja i producenata, koja teži da pronađe nove modele saradnje i umrežavanja produkcije i distribucije filmova zemalja regiona. Jedinstvena platforma omogućava lakšu saradnju filmskih profesionalaca i pomaže razvoj lanca vrednosti filmske proizvodnje. Takođe, doprinosi uvećanju tržišta, a samim tim i kvalitetnijoj proizvodnji novih filmskih ostvarenja.