Dodeljena AFIFS nagrada na 58. Festivalu Filmskih susreta u Nišu

Na 58. Festivalu “Filmski Susreti” u Nišu – Nagrada Asocijacije filmskih festivala Srbije za najbolju ulogu u većinskoj srpskoj koprodukciji pripala je Jovani Stojiljković za ulogu Vere u istoimenom filmu reditelja Nedeljka Kovačića.

Jovana Stojiljković je svojom moćnom i impresivnom glumačkom transformacijom, na maestralan način, dočarala lik mlade žene u vihoru Drugog svetskog rata, nevoljno uvučene u svet špijunaže, čiji će postupci neminovno dovesti do fatalnog završetka.

Žiri je radio u sastavu: Aleksandar Erdeljanović, predsednik, Radenko Ranković i Vladimir Džudović.

ffff

Gran-pri „Naisa“ – nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na 58. niškim Filmskim susretima- dodeljena je Petru Božoviću za ulogu Joksima u ostvarenju „Usta puna zemlje“.

Nagrada „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu pripala je Jovani Stojiljković za ulogu Vere u istoimenom filmu. „Cara Konstantina“ dobio je Denis Murić za ulogu Zizija u filmu „Indigo kristal“.

Povelja za izuzetnu žensku ulogu dodeljena je Mariji Pikić za ulogu Jele u filmu „Oluja“, a povelja za izuzetnu mušku ulogu data je Milošu Timotijeviću za ulogu Aljoše u filmu „Trag divljači“.

Nagradu za žensku epizodnu ulogu dobila je Tanja Pjevac za ulogu Snežane u filmu „Manja“, a Nagradom za mušku epizodnu ulogu ovenčani su Ninoslav Ćulum i Vladimir Maksimović za uloge blizanaca Petra i Pavla u filmu „Ovuda će proći put“.

Nagradu za najbolju debitantsku ulogu dobio je Andrej Nježić za ulogu Miše u filmu „Svilen konac“.

Žiri je dodelio i dva specijalna priznanja – Jani Ivanović za ulogu u filmu „Što se bore misli moje“ i Stefanu Jevtoviću za film „Ko živ, ko mrtav“. Sedmogodišnja Ines Petrović je za ulogu u filmu „Momak i devojke“ osvojila nagradu niške publike.

Članovi ovogodišnjeg žirija bili su glumci Nada Blam (predsednica), Vladica Milosavljević i Branislav Lečić.

Izvor : Filmski Centar Srbije