Dodeljene AFIFS nagrade na osmom festivalu snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu”

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu”, koji afirmiše i nagrađuje rad snimatelja slike i direktora fotografije, sinoć je svečano zatvoren ceremonijom dodele nagrada. Na svečanoj ceremoniji u Kulturnom centru Novog Sada, dodeljena su vredna priznanja.

O glavnoj i specijalnoj nagradi za snimateljski rad u filmu, odlučivao je tročlani žiri u čijem sastavu su bili direktori fotografije Jelena Stanković SAS, John Christian Rosenlund FNF i Goran Volarević SAS.

Glavna nagrada za snimateljski rad, koja se dodeljuje u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, pripala je direktoru fotografije filma “Čuvari formule” Ivanu Kostiću SAS.

Specijalna nagrada za snimateljski rad u filmu otišla je u ruke Bogdanu Baboviću SAS za film “Oluja”. Pored ovoga, za film “Da li ste videli ovu ženu?” direktori fotografija Aleksa Radunović, Marko Kažić i Milica Drinić dobili su posebno priznanje za specijalan doprinos filmskom izrazu.

Bord Srpske asocijacije snimatelja dodelio je zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu za snimateljski rad u TV serijama snimljenih u poslednjih godinu dana u domaćoj produkciji. Tako je zlatna plaketa pripala Dušanu Joksimoviću SAS za snimateljski rad u seriji “Pad”. Srebrna plaketa za snimateljski rad u seriji uručena je Bojani Andrić SAS za seriju “Trag divljači″ i Vladanu Paviću SAS za TV seriju “Nemirni”. Bronzana plaketa pripala je Ivanu Kostiću SAS za snimateljski rad u seriji “Deca zla″.

U selekcija studentskih kratkometražnih filmova koju je izabrao Dušan Joksimović SAS, odlučivao je tročlani žiri u sastavu: Nebojša Bašić SAS, Miodrag Trajković SAS i Vladan Pavić SAS. Dva filma ravnopravnu su podelila prvu nagradu za najbolji snimateljski rad u ovoj kategoriji. Film “Tetka” direktora fotografije Filipa Stojanovića i film “Kuda ideš?” direktora fotografije Luke Obračevića.

Asocijacija filmskih festivala Srbije takođe je, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, dodelila nagradu za najbolji snimljeni rad u manjinskoj srpskoj koprodukciji. Žiri u sastavu Bojana Andrić SAS, Draško Plavšić SAS i Zoran Petrović SAS jednoglasno su odlučili da nagradu dobije direktor fotografije Damjan Radovanović SAS za film “Tragovi”.

Tokom dva festivalska dana, u okviru propratnog programa održana su dva masterclassa programa i prikazano je šest dugometražnih igranih filmova.

Festival “Slika u pokretu” održan je uz podršku Ministarstva kulture R. Srbije, grada Novog Sada i Filmskog centra Srbije.