Osmi po redu Šumadijski internacionalni festival debitantskog filma od 7. do 10. decembra

Osmi po redu Šumadijski internacionalni festival debitantskog filma će se održati u Kragujevcu od 7. do 10. decembra. Druge nedelje decembra, u Knjaževsko-srpskom teatru imaćete priliku da pogledate najbolje dugometražne debitantske filmove iz prethodne godine, sudelujete u programu kao aktivna publika i svojim učešćem odlučite o pobedniku festivala.

Šumadijski internacionalni filmski festival je manifestacija koja se održava kao poslednji događaj u kalendarskoj godini sredinom decembra i prikazuje najbolja DEBITANTSKA ostvarenja koja su u prethodnom periodu imala zapažen festivalski i bioskopski život van naše zemlje.

Festival pokušava da osim filmova pred publiku u Kragujevcu dovede i reditelje selektovanih ostvarenja koji su u glavnom programu Festivala. Na ovaj način, kroz razgovor sa autorima se realizuje ideja iz slogana Festivala ‘FILM IZ PRVOG LICA JEDNINE’. “Shvatili smo da današnja publika, traži i očekuje više od nečega što je puko gledanja filmova, konferencija za novinare i glasanja, zato se trudimo da svake godine dovedemo što više reditelja iz sveta koji će nakon projekcije filma odmah odgovarati na pitanja publike.”

Prethodnih sedam izdanja Festivala pokazalo se kao pun pogodak jer su projekcije glavnog programa imale samo za pojedine projekcije preko 350 gledalaca koji su veoma otvoreno komunicirali sa autorima filmova. Energija iz sale tokom  projekcija i ona sa razgovora, nas, kao organizatore, motiviše i ‘gura’ dalje!

U takmičarskom programu će se predstaviti 9 debitantskih filmova. Festival će otvoriti film Ovuda će proći put, najnagrađivaniji srpski film ove godine, a publika će nakon projekcije moći da razgovara sa rediteljkom filma. Internacionalni program čine filmovi Obični (Nemačka), Hleb i so (Poljska), Jahači (Slovenija), Sirin (Crna Gora), Sigurno mjesto i Tragovi (Hrvatska), a biće prikazani i neki od najboljih domaćih filmova iz ove godine – Indigo kristal, Sveta Petka – krst u pustinji.

Na VIII izdanju ŠIFF-a biće dodeljene AFIFS nagrade za za montažu u tri kategorije – nagrada za životno delo, najbolje montirani film u protekloj godini i nagrada za manjinsku koprodukciju. Nagrada za životno delo na području montaže ove godine će biti dodeljena Branislavu Miloševiću, filmskom i televizijskom montažeru zaslužnom za filmska ostvarenja poput Lavirint, Zaboravljeni, Nož… . Nagrade se dodeljuju u saradnji sa Asocijacijom filmskih festivala Srbije, a po odluci struke, Udruženja filmskih montažera Srbije.

Očekuje vas i bogat prateći program pa posetioci ŠIFF-a mogu da saznaju više o filmskoj montaži, pogledaju kratke filmove mladih autora, izložbu filmskih plakata, učestvuju u radionicama. 9. decembar je rezervisan za Dan kratkog filma – „Nacionalna klasa“ (Prva kragujevačka gimnazija, 12-15h), dok vas u nedelju u istom prostoru očekuje predavanje i radionica montaže – 10. decembra od 12 časova, Prva kragujevačka gimnazija.

Izložba filmskih plakata Filmskog centra Srbije „Tragovi jednog vremena“ – Filmski plakat 1980-1989. biće postavljena od 5. do 10. decembra u Big Fashion centru. U istom prostoru, 10. decembra od 12-15 časova biće organizovana i radionica za najmlađe „Pokreni sliku i montiraj“ gde ćemo najmlađu publiku upoznati sa filmskom terminologijom kroz crtež.

Prednost ŠIFF-a u odnosu na ostale festivale u okruženju je orijentacija na mlade autore i njihove debitantske filmove. Ovakav koncept je redak, a svedoci smo velikog broja debitantskih filmova koji postižu velike uspehe u Srbiji i regionu.

ŠIFF u dobroj meri decentralizuje kulturna dešavanja u Srbiji i deo kvalitetnog kulturnog života proširuje južno od Beograda.

Ulaz na sve projekcije i programe je besplatan.

Šiff je 2021. godine postao deo Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, čime je dobio status jednog od 7 festivala od nacionalnog značaja.

Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“. ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije, Prizma Kragujevac, Gete institut Beograd i Big Fashion centar.

Više informacija na zvaničnoj internet prezentaciji Festivala www.siffkg.rs i društvenim
mrežama www.facebook.com/siffkragujevac , www.instagram.com/siffkg/ .