Otvoren je 47. Festival Filmskog Scenarija

Svečani defile učesnika 47. Festivala filmskog scenarija, otpočeo je nakon kabarea “Naše veče” u izvođenju Ivana Bosiljčića.

 

Dobrodošlicu učesnicima, organizatorima i pokroviteljima Festivala, na crvenom tepihu poželeli su voditelji Vesna Đorđević i Voja Nedeljković, a na sceni Letnje pozornice “Danilo Bata Stojković” Miljan Prljeta i Mirka Vasiljević. Potom je prikazan je kratak prilog – In memoriam na nedavno preminulog Srđana Kolјevića, filmskog scenaristu, reditelјa i univerzitetskog profesora.

U ime Ministarstva kulture prisutnima se obratio državni sekretar Miodrag Ivanović, dok je Ivan Džatić, zamenik predsednika opštine Vrnjačka Banja pozdravio vrnjčane, goste i filmske stvaraoce na Amfiteatru.

Nagradu “Zlatnik cara Konstantina” za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Ivanu Bosiljčiću je uručila Nina Stamenić, ispred žirija grada domaćina.

Nagradu “Zlatno pero Gordana Mihića” za izuzetan doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji uručio je Milan Nikodijević, srpskom dramaturgu, stripskom i filmskom scenaristi, reditelјu, univerzitetskom profesoru i kritičaru, Đorđu Milosavljeviću koji je 47. Festival filmskog scenarija proglasio otvorenim.

Prikazan je film „Koma“ po scenariju Vide Basare i Petra Jakonića koji potpisuje i režiju. Potom je usledila premijerna projekcija filma „Prigušivač“ po scenariju Natalije Musić u režiji Gorana Nikolića.